Bilmodeller.se Bil Att köpa en LED-ramp till bilen

Att köpa en LED-ramp till bilen


Många, oavsett typ av bil, väljer att köpa en LED ljusramp att sätta på bilen. Det ger mer ljus när det är dags att ge sig ut i trafiken under vinterhalvåret, dessutom ger det bättre ljuskvalitet året runt. Det gäller dock att se till att den ramp du köper verkligen passar just din bil. Det finns gott om olika LED-ramper och det är viktigt att komma ihåg att samtliga ramper inte passar alla bilar. Här ska vi titta närmare på vad du bör tänka på när det är dags för ett inköp av den här typen.

Storlek och monteringsmöjligheter

Det finns naturligtvis LED-ramper i olika storlekar. När det är dags att köpa en ljusramp kan du dock inte enbart gå på vilken storlek du tycker ser bäst ut rent estetiskt. Du behöver titta på vilka monteringsmöjligheter som finns på bilen. En ramp kan monteras i grillen eller nummerskyltshållaren exempelvis. Det gäller att undersöka var det finns fästkrokar för att kontrollera vad som fungerar storleksmässigt.

Att förstå effektangivelsen

För att veta vilken Wattstyrka du ska välja finns det ett par saker du behöver ha koll på. Du behöver för det första vara på det klara med varför du vill ha LED-rampen. Det är nämligen så att den här typen av ramp ibland används som arbetsljus på ett fordon som används vid olika arbetsuppgifter. Då gäller det förstås att styrkan är tillräcklig. Även för att fungera bra som extraljus behövs naturligtvis en viss effekt. Det är dock viktigt att veta att det är stor skillnad på hur mycket man får ut från samma Wattantal hos en LED-lampa jämfört med en halogenlampa. LED ger mer lumen per watt än halogen gör. Du klarar dig därför med ett lägre wattantal än du kanske är van vid. Det är klokt att leta efter en ljusramp med 120W eller mer, för att få en effektiv lösning.

Olika typer av LED-ramper

När du ska välja en lämplig LED ljusramp till din bil kommer du snart upptäcka att de olika ramperna har dioder av olika märken. Det kanske kan tyckas irrelevant till en början, men faktum är att det kan göra stor skillnad. Du kommer högst troligt hitta dioder av märkena Epistar och Cree. Av dessa båda är Cree generellt det bästa valet, eftersom dessa ger bättre ljus och även håller bättre. Epistar är billigare, vilket kan vara lockande till en början, men eftersom hållbarheten är lägre och livslängden kortare kan det ändå bli en sämre affär rent ekonomiskt. Det finns förstås även andra dioder på marknaden, och flera av dem är likvärdiga med Cree, om än inte lika vanliga. Innan du slår till och köper en viss ljusramp bör du dock ta dig tid att undersöka vilken diodtyp som används. Om du inte känner igen märket sedan tidigare bör du även kosta på dig att utforska vad som finns skrivet om just det märket online. Där kan du nämligen ta reda på gott om information på kort tid, för att se till att du gör ett bra val.

Relaterade inlägg: