mörkerkörning
Bilmodeller.se Bil Bra tips för mörkerkörning

Bra tips för mörkerkörning

mörkerkörning

Mörkret har börjat sträcka sig ut över vårat land och allt fler timmar på dygnet består nu av mörker. Mörkret som kommer med hösten och vintern påverkar oss på många olika sätt, och inte minst vår bilkörning. Vi alla som har suttit bakom ratten vet att det är mer påfrestande och att det krävs mer uppmärksamhet från föraren när man ska framföra ett fordon i mörker. Vissa tycker rent av att det är jobbigt och därför låter de bli. Att köra i mörker är jobbigt och det krävs mer av föraren för att man ska upptäcka andra fordon, gångare, cyklister och övriga trafikanter. Vill du att din körning ska bli något lättare? Då ska du här få ta del av några goda tips som du kan ta med dig inför din kommande färd på vägarna.

Att anpassa din hastighet i relation till sikten och potentiella faror

Det första och det absolut främsta tipset att delge när det kommer till att underlätta vid körning i mörker är att anpassa och främst sänka hastigheten där sikten är dålig eller skymd. Detta gör att du lättare kan få stopp på bilen om något oväntat dyker upp och risken för att en olycka uppstår minskar. Ytterligare ett tips är att så ofta som det går se till att använda dig utav ditt helljus. Helljuset gör att din sikt blir allt längre och möjligheterna att upptäcka faror, hinder och andra trafikanter som gångare i tid ökar. Planera din färd i god tid och se till att ha fullt fokus på vägen när du framför ditt fordon. Leta efter reflexer och när en sådan upptäcks som du inte riktigt kan placera om det är en fotgängare eller kantstolpe bör du sänka farten. Ta även inga onödiga samtal vid mörkerkörning och ett tips kan vara att inte ha hög volym på radion eller musiken som spelas då detta kan stjäla ens uppmärksamhet. Det finns mycket man kan göra för att underlätta ens körning i mörker, och att hålla fordonet i gott skick är också det ett supertips att ta med dig.

Tips för att underlätta vid körning i mörker

Viktigt att fordonet hålls i ett gott skick

Att hålla ditt fordon i gott skick är viktigt för att det ska bli lättare att köra i mörker. Se till att oftare ta en kik på spolarvätskan och dess volym och se till att fylla på om detta ser ut att behövas. Med en ren vindruta får vi en godare sikt över vägen. Att ha en hel vindruta fri från stenskott är också det att föredra. Nu har det getts goda tips där vi pratat om att anpassa hastigheten utefter sikten, och även tips om att hålla fordonet i ett mycket gott skick har getts. Men vad finns det mer att tänka på? Att ständigt ha ett gott risktänk är det absolut bästa tipset för dig som ska köra i mörker. Att köra med god vetskap om alla faror som finns gör att du blir en lugnare, tryggare och säkrare bilförare och du kommer att upptäcka att risker finns överallt. Om du är förberedd på att faror lurar i varje hörn kommer du med säkerhet att upptäcka faror och hinder i godare tid än en förare som inte har ett risktänk med sig. Kör tryggt, kör med ett högt risktänk. Ta det lugnt på vägarna och speciellt när mörkret faller.

Relaterade inlägg:

Ferrari Dino 246 GT

Ferrari DinoFerrari Dino

Ferrari Dino är en sportbil och är en av Ferraris minsta bilmodeller. Den tillverkades mellan år 1968-1980. Grundaren av företaget Ferrari hette Enzo Ferrari, därav namnet på bilmärket. Enzo började