ford mustang boss
Bilmodeller.se Bil Ford Mustang Boss 429

Ford Mustang Boss 429

ford mustang boss

Ford Mustang Boss 429 är en bilmodell som togs fram och byggdes år 1969 och 1970. En riktig muskelbil tog form, då med syfte att kunna konkurrera på de prestigefyllda racingbanorna och framförallt kunna stå emot konkurrenten från Chrysler under NASCAR Series cup.

Bilmodellen tillverkades i endast 1359 exemplar vilket har gjort att den numera är en eftertraktad modell av samlare och entusiaster. Motorn som man lät bygga utvecklades utifrån Ford 385 vilken innehöll en kraftfull V8-motor. Motorn i 429 har cylinderhuvuden som är tillverkade i aluminium, en särskild förbränningskammare och motorn kyls med hjälp av dry-deck metoden. Årsmodellerna -69 och -70 skiljer sig en aning åt i tillverkningen, bland annat har årsmodell -70 en solid lyftkamaxel istället för en hydraulisk och även avgassystemet förbättrades på den senare modellen.

Stor och kraftfull motor

Den stora motorn som skulle sättas in i Ford Mustang för att uppnå den kraft som krävdes var egentligen alldeles för stor. Motorutrymmet räckte inte till utan att såväl motor som kaross behövde revideras. För detta tog man hjälp av anläggningen Kar Kraft som uteslutande arbetade med Fords racingbilar och tidigare har byggt flera bilmodeller för Fords räkning som har vunnit stora och betydelsefulla lopp.

För att motorn skulle rymmas ändrade man en del på Mustangs utseende, bland annat jobbade man fram nya framskärmar och en ny front. Den massiva motorn gjorde även att bilen riskerade att bli framtung. För att kompensera den extra vikten och återfå balans och jämvikt i karossen flyttade man bland annat batteriet till bagageutrymmet, justerade fjädringen samt monterade en särskild svängstång bak.

V8-motorn har en kraft på 175 HK vilket ger en topphastighet på runt 206 km/h. Den kraftfulla motorn gör att bilen kan gå från 0-100 km/h på 6.8 sekunder.

Få exemplar kvar i originalskick

Det finns ett fåtal exemplar kvar av Ford Mustang Boss 429 vilket gör modellen högt eftertraktad och närmast ikonisk. Många av bilarna kraschades nämligen tidigt då deras förare inte kunde hantera kraften och hastigheten som var något utöver det vanliga, särskilt på den tiden.

De flesta exemplar finns av naturliga skäl kvar i USA, då modellen tillverkades i Michigan där Kar Kraft håller till. Men det finns också ett fåtal bilar som har exporterats till Europa och faktiskt ett par som finns här i Sverige. Många av de bilar som finns kvar är mycket väl bevarade då de ägs av entusiaster som noga vårdar bilen för att hålla den i toppskick. Det finns de exemplar som är bevarade i originalskick utan att ha renoverats och som dessutom har väldigt låga mil på mätaren. En bil i sådant skick kan faktiskt auktioneras ut för flera hundratusen dollar då efterfrågan och intresset är stort.

Relaterade inlägg: