fördelar med solfilm
Bilmodeller.se Bil Fördelar med solfilm på bilen

Fördelar med solfilm på bilen

fördelar med solfilm

Tänk dig en riktigt varm sommardag, med strålande sol och omkring 25 grader varmt ute. Hur hett är det då inte i din bil? Du, din familj med tre småbarn och en labrador som ligger i sin bur i bagageutrymmet är på semester. Barnen gnäller på värmen och hunden skäller gällt, för han vill ut och lufta sig, men nu kör du på en motorväg och där kan du inte stanna hur som helst. Du har radion på och precis mellan låtarna görs det reklam för solfilm som är bra att ha i bilen under varma sommardagar, särskilt när barn och hundar finns med. Det där har du inte tänkt på innan, men visst har du sett att vissa bilar har tonade rutar, men inte tänkt mer på det. Nu känner du att det även är dags för dig att köpa solfilm.

Bilen blir skönare med solfilm

Klimatet inne i bilen blir mycket behagligare om du monterar in solfilm, den mörkaste filmen reflekterar ända upp till 60 procent av solvärmen och då blir det genast betydligt skönare att köra bil under långa sträckor. Det är inte bara värmen som känns skönare utan även ljuset, det blir även säkrare att köra eftersom du inte störs av värmen på samma sätt som utan solfilm. En annan positiv sak är att solfilm minskar den farliga UV-strålningen med hela 98 procent och det medför att bildklädseln inte bleknar.

Bilen får också ett nytt snyggare utseende när du rutorna fått solfilm monterade, och det är inga problem att rengöra rutorna med solfilm. De är tåliga mot repor och klarar av en normal behandling. Om det skulle bli så illa att du råkar krocka, ger faktiskt solfilmen ett visst skydd mot föraren och passagerare, eftersom solfilmen håller ihop glasrutan om den går sönder. Solfilm kan också förebygga inbrott i bilen, tjuvarna ser inte vad som finns i bilen och väljer då en annan bil utan solfilm.

Montering av solfilm

Om du vill köpa solfilm till bil, köper du den oftast på en rulle, och filmen skärs sedan till så den passar i alla fönster som de ska monteras på. Den solfilm som finns passar till de flesta bilmodellernas fönster. Det är dock inte helt lätt att skära till och montera för att få ett snyggt resultat. Har du aldrig gjort det förut, bör du anlita en firma som har personal med lång erfarenhet, för att få ett snyggt resultat. Det finns också färdigskurna solfilmer men de är inte heller lätta att montera. Vid montering av solfilm ska bilrutorna först läggas i blöt i såpvatten. Arbetet måste ske under stor noggrannhet, för att inte solfilmen ska få veck och luftbubblor får inte heller bildas. Eftersom bilrutorna är utåtbuktade gör det att monteringen är svår att få snygg.

montera solfilm

Besikta en bil med solfilm

Det är inte alltid en bil som har tonade rutor klarar av den årliga besiktningen, för att rutorna har solfilm. Vissa tekniker som besiktar bilar är inte särskilt förtjusta i tonade rutor, och kan därför göra en påpekan om han/hon tycker att ljusets som släpps in är för dåligt. Är du det minsta osäker om bilen ska klara besiktningen, kan du alltid ta bort solfilmen innan du åker och besiktar bilen.

Relaterade inlägg: