mini cooper
Bilmodeller.se Bil Mini Cooper

Mini Cooper

mini cooper

Mini Cooper är ett engelskt bilmärke, sedan år 2020 ägs det av BMW. Mini räknas till personbilar och räknas som en liten halvkombi med 3 dörrar. Bilen tillverkades av företaget British Motor Corporation mellan 1959 och 2000. Namnet ”Mini” kommer från lite olika namn, så som Austin Seven, Morris Mini och Riley Elf. Men år 1969 blev det ett helt eget bilmärke. I Sverige fick bilen smeknamnet ”hundkoja”, och det används än idag. Mini hade sin första premiär 26 augusti år 1959 och konstruerades av en man som hette Alec Issigonis. Alecs mål med bilen var att minst 80 % av bilens volym skulle nyttjas av passagerare och bagage.

Försäljningen gick trögt till en början

Efter premiären gick försäljningen trögt i början, dock blev bilen populär bland skådespelare och artister, och därmed ökade försäljningen markant. Då såldes bilen under namnen ”Austin Seven”, samt ”Morris Mini Motor”. De tillverkades i Longbridge, samt Cowley. Bilarna var i princip identiska, det som skiljde var grillen och emblemet, men i övrigt var de fullt lika. Dessutom kostade bilarna lika mycket.

Namnet Cooper

Konstruktören Alec Issigonis hade en god vän som hette John Cooper. John var ägare av formel-1 stallet ”Cooper” och fick provköra Mini. Han tyckte bilens väghållning var bra, men önskade mer motoreffekt så att den skulle gå att tävla med. Därav fick John Cooper sin vilja igenom och då tillverkades alltså Mini:n med en större motor, samt skivbromsar, för att de sedan skulle kunna sälja den till allmänheten. Företaget BMC var skeptiska till Coopers idé och trodde inte det skulle säljas mer än något 1000-tal. Det såldes närmare 150 000 Cooper.

röd Mini Cooper

Mini Cooper på tävlingsbanan

År 1964, 1965, samt 1967 vann Mini Cooper rallyt ”Monte Carlo”, som ägde rum i Frankrike. Det var inte jättepopulärt i Frankrike, därför ändrade de reglerna varje år, just för att man inte skulle gynna bilar av märket Mini. År 1966 vann Mini igen, men på grund av otydliga grunder så diskvalificerades Mini och Citroën DS utsågs istället som vinnaren. Men Mini gjorde alltså en comeback år 1967 då den vann igen och då fanns inget som hindrade segern.

Mini är känd som hundkojan i Sverige

Ursprungsmodellen kom att kallas ”hundkojan” i Sverige och gör det än idag, framför allt bland äldre svenskar. Bilen importerades till Sverige mellan 1958-1980, samt 1997-2000. Med sina ”hundkojor” hade Sverige en stor framgång i både rally och racing. Picko, Per Troberg var en känd svensk racerförare som körde bland annat Mini. I samband med ”hundkojan” har man även lanserat en hemsida, som heter just ”hundkojan”. Johan ”Ubba” Åberg startade forumet år 2004 och är fortfarande medverkande på hemsidan, men mest i bakgrunden. Forumet drivs främst av andra personer idag. I forumet diskuterar man allt från Mini till hundkojor.

Relaterade inlägg:

Ferrari Dino 246 GT

Ferrari DinoFerrari Dino

Ferrari Dino är en sportbil och är en av Ferraris minsta bilmodeller. Den tillverkades mellan år 1968-1980. Grundaren av företaget Ferrari hette Enzo Ferrari, därav namnet på bilmärket. Enzo började