Att köpa en begagnad bil
Bilmodeller.se Bil Vad ska man tänka på vid köp av begagnad bil?

Vad ska man tänka på vid köp av begagnad bil?

Att köpa en begagnad bil

När man ska köpa en begagnad bil finns det mycket att tänka på. Först och främst bör man fundera på om man ska köpa den via en firma eller via en privatperson. Om man köper den via en bilfirma så bör man fråga om de har någon garanti för bilen. Vissa bilfirmor har ingen garanti på begagnade bilar eftersom de ofta är äldre och mer slitna. Om de har en garanti på bilen så bör man fråga vad som ingår i den. Även om det känns mer seriöst att köpa bilen via en bilfirma så bör man ändå se över bilen. Det kan vara dolda fel på bilen som inte bilfirman märkt av, som sedan inte går på någon garanti. Även om bilfirmor ofta säljer bilarna besiktigade kan de ändå ha missat något på bilen. Därför är det viktigt att syna bilen och ställa relevanta frågor innan man genomför köpet.

Bilköp av en privatperson

Om man däremot ska köpa en begagnad bil av en privatperson så förekommer inga garantier, vilket man måste ha i åtanke. Det är därför extra viktigt att se över bilen och ställa mycket frågor. Det är bra att fråga om bilen är besiktad och om den gick igenom besiktningen. Man bör kolla oljan och kamremmen. Det är också bra att fråga bilägaren om man servat bilen med jämna mellanrum. Det är också viktigt att man testkör bilen för att se hur den känns i växellåda och bromsar. Om det går trögt att växla, eller om bromsarna inte tar ordentligt. Men också för att höra efter om det kommer något missljud från bilen. Kolla även hur bilen ser ut utvändigt, se så att det inte är så mycket rost på bilen. Är det mycket rost bör man nog se efter en annan bil, eftersom rostangrepp kan bli en dyr kostnad.

Är det några kända fel på bilen?

Fråga också om det är några kända fel på bilen, som bilägaren vet om. Om det till exempel finns någon varningslampa som lyser, eller om den har betett sig konstigt under bilfärd. Man kan också se över bilens historik och se hur många ägare bilen har haft exempelvis. Eller om den inte gått igenom någon besiktning och vad som då åtgärdades på den. En annan sak som man bör tänka på är att se över däcken. Fråga bilägaren om det ingår både sommar – och vinterdäck, och sen se om de håller måtten. Om det ingår både sommar – och vinterdäck kan man fråga hur många säsonger de har gått och om de kom med när den personen köpte bilen. Men ofta kan man själv se på däcken om de ser slitna ut. Det är inte lätt att köpa en begagnad bil eftersom det är mycket att tänka på, men man måste också ha i åtanke att begagnade bilar kan gå sönder även om man kontrollerat de noga vid köp.

Relaterade inlägg: