Intresset för att köpa elbil framför fossildriven bil har de senaste åren ökat markant. Fler och fler väljer elbilen istället för den traditionella bensin- eller dieseldrivna bilen och i takt med det ökade intresset har inte bara nybilsmarknaden för elbilar ökat, samma trend syns nämligen också på begagnatmarknaden.
Frågeställningen kring om man verkligen bör köpa en begagnad elbil kvarstår dock fortfarande, speciellt när man pratar om andra- och tredjehandsvärde. För fossildrivna bilar sjunker inte andrahandsvärdet speciellt mycket men för eldrivna bilar är fortfarande andrahandsvärdet något osäkert även om det finns tecken på att denna trend håller på att vända.
Andrahandsvärdet har historiskt varit är lägre på elbilar än på bilar med förbränningsmotor
Elbilar har historiskt haft ett sämre andrahandsvärde än bilar som drivs på diesel eller bensin. Detta ser de allra flesta som en nackdel men faktum är att det också kan ses som en viss fördel.
En bil med ett lägre andrahandsvärde har ett lägre pris än vad den kanske faktiskt är värd. Köper du en elbil som bara är ett eller ett par år gammal kan du få denna till ett bra pris samtidigt som du också måste förbereda dig för det potentiella minskade värdet när du till slut säljer.
En sänkt batterikapacitet leder till sämre räckvidd
Den största anledningen till att andrahandsvärdet på en elbil historiskt varit lägre är på grund av att batteriet i elbilarna blir sämre med tiden. Batteriet är det som driver motorn i bilen och den är därmed väldigt viktig och dessvärre väldigt dyr att byta ut om eller när denna går sönder.
Ett äldre batteri får en sämre kapacitet vilket i sin tur leder till att bilen får en lägre räckvidd. Ska bilen bara köras kortare sträckor är räckvidd dock ingenting som behöver begränsa dig i ditt val.
Undvik fallgroparna
Som potentiell köpare till en begagnad elbil finns ett par faktorer du bör undersöka innan du väljer att investera eller inte.
1. Se till att batteriet är okej.
Batteriet i en elbil har naturligt en lång livslängd om bilen inte tidigare körts överdrivet långa sträckor. Först efter omkring 10 till 15 000 körda mil kommer batterikapaciteten sjunka med 10 till 20 %. Det är viktigt att undersöka batteriet innan du genomför ett köp.
2. Gå igenom bilens fordonshistorik.
Oavsett om du köper en begagnad eldriven bil eller en fossildriven sådan är det alltid viktigt att gå över fordonshistoriken. I fordonshistoriken står nämligen allt om bilens historik, däribland vilka som stått som ägare för bilen, besiktningshistorik och mycket mer.
3. Testkör bilen innan du bestämmer dig.
Det enklaste sättet för att ta reda på bilens och batteriets status är att testköra bilen. Detta får du gärna göra under en längre sträcka där utrymmet finns att undersöka batteriets kapacitet och den generella känslan för bilen och dess status.
Ett miljövänligt och billigare val i längden
Gör du alla nödvändiga undersökningar och ger dig själv möjligheten att ta ett välgrundat beslut kan det absolut vara en bra idé att investera i en begagnad elbil.
Att välja en begagnad elbil framför en nyproducerad och kanske framförallt en fossildriven bil är ett miljövänligt val och absolut något som planeten men också plånboken kommer tacka dig för. Oavsett typ av elbil är det billigare att köra en elbil framför en fossildriven bil. Väljer du dessutom en begagnad sådan kommer priset bli ännu lägre.
I och med ditt köp av en renodlad elbil behöver du dock också tänka på laddningen för din elbil där den mest lönsamma och ekonomiskt hållbara typen av laddning är den du gör hemma via en privat laddbox. Det finns, likt elbilar, en mängd olika laddboxar på marknaden idag och precis som för elbilar har alla olika kvaliteter som utmärker dem. Av den anledningen finns tjänster som laddningsbox.se som på ett enkelt sätt hjälper dig jämföra, läsa på och välja en laddbox som passar både dig, din situation och dina behov allra bäst.