batterilampan
Bilmodeller.se Bil Varför lyser batterilampan på bilen?

Varför lyser batterilampan på bilen?

batterilampan

Att ignorera varningslampor kan stå dig dyrt. När en varningslampa i bilen lyser så indikerar detta att något är fel. Vill det sig illa så kommer du att stå inför stora kostnader när du behöver reparera din bil, men det kan också gå så dåligt att någon skadas i trafiken.

Det är inte ovanligt att man som bilägare inte vet vad de olika varningslamporna på bilens instrumentbräda betyder. Verkstäder över hela landet får in många förfrågningar varje år. Det är inte alla lysande varningslampor som kommer att leda till större problem, men om du ignorerar den så kan det blir allvarligt om du fortsätter att köra som vanligt.

Lysande batterilampa

Vad betyder det då om du ser en lampa i form av ett batteri som lyser på instrumentbrädan? När det handlar om batteriet så är det strömförsörjningen som är problemet. Det kan till exempelvis vara så att generatorn i bilen inte fungerar som den ska och då är det viktigt att du fort tar dig till en bilverkstad i närheten. När batterilampan i bilen lyser så kan detta indikera att en eller flera av bilens säkerhetsmekanismer som drivs med hjälp av elektricitet kan vara ur funktion. Har du otur kan det då gå riktigt dåligt.

Symbolen kan lysa i flera olika färger. Om batterisymbolen lyser rött behöver du stanna bilen så fort som möjligt och stänga av motorn. Ring gärna efter assistans om du är osäker på vad som gäller. Om batterilampan lyser gult så indikerar detta att du behöver åtgärda problemet. I många fall går det bra att ändå köra till närmaste verkstad för att få hjälp och rådgivning. Kom ihåg att din instruktionsbok kan hjälpa dig väldigt mycket på traven. Vid gult eller rött ljus rekommenderar vi alltid att du stannar bilen för att läsa i boken innan du tar någon vidare åtgärd.

Relaterade inlägg: