På vintern när vägarna är täckta av snö och det är halt ute så måste man byta till vinterdäck på bilen. Detta för att sommardäck inte är utformade för att köra på vinterunderlag, men det är däremot vinterdäck. I Sverige är det lag på att byta till vinterdäck den 1 december varje år, eftersom det oftast råder vinterväglag då. Vinterdäcken har anpassats och tagits fram för att de ska kunna köras på både is och snö. Man får givetvis byta däck innan om det råder vinterväglag. Vid körning av sommardäck på vintern kan det resultera i olyckor som inte skulle hända om man hade vinterdäck på bilen. Med vinterdäck får man ett bättre grepp om vägen och glider inte lika mycket som man gör om man kör med sommardäck. Det är därför ett krav på att man måste ha vinterdäck på bilen under vintern. Ett annat krav är att mönsterdjupet på däcken måste vara minst 3 millimeter, men ju högre mönsterdjup man har, desto bättre grepp om vägen får man. Det är därför rekommenderat att man har mer än 3 millimeter i mönsterdjup. Du kan läsa mer om datum för byte till vinterdäck på däckskiftarnas däckskola.
Vilka vinterdäck ska man välja?
Det finns väldigt många vinterdäck att välja bland, så det kan vara svårt att veta vilka däck man ska välja. Att investera i ett par bra vinterdäck kan således vara värt det, då bra däck faktiskt kan rädda liv. I och med att däck slits så måste de underhållas och bytas ut med jämna mellanrum, men vid köp av ett par nya däck så bör de hålla några vintersäsonger vid normal körning. Nya däck ger såklart den bästa effekten. Därför gör det inte så jättemycket vilket märke man köper. Men om man vill ha bättre kvalitét på däcken får man räkna med att det kan bli lite dyrare. Det finns två typer av vinterdäck, friktionsdäck eller dubbdäck. Båda alternativen fungerar bra. Men friktionsdäcken är mer utformade för slask och regn, medan dubbdäcken är utformade för snö och is. Vilka man ska välja beror på en själv, men om man bor i mellersta Sverige eller i södra delarna av Sverige så fungerar friktionsdäck jättebra. Om man däremot bor i norra Sverige rekommenderas man att köpa däck med dubb, eftersom det ofta är mer snö och is där.
Ta hand om däcken
Nya som gamla, däck måste vårdas och tas hand om, då håller de mycket längre. Om man vill att däcken ska hålla länge så bör man se efter de med jämna mellanrum. Då kan man exempelvis upptäcka om det finns någon punktering någonstans, som måste åtgärdas. Det är bra om man också rengör sina däck för maximal hållbarhet. Ha för vana att rengöra däcken mellan varje däckbyte och förvara däcken mörkt och svalt. Om man inte har möjligheten att förvara de mörkt och svalt så kan man förvara de på däckhotell. De flesta däckhotell fixar även hjulbytet åt en eftersom man förvarar däcken hos dem. Om man inte har möjlighet att förvara däcken på däckhotell så är det åtminstone bra om man kan försöka undvika att lägga de i solljus. Däck är känsliga och ligger de mot solljus kan de torka ut och få sprickor. Det i sin tur kan resultera i punktering.