Köpa släpvagn till bilen

Att köpa bil kan vara svårt, men att köpa släpvagn kan ibland vara ännu svårare, kanske främst beroende på att det inte sker lika ofta. Det gör att de flesta av oss inte har någon större vana av detta. Vi ska därför gå igenom steg för steg vad du behöver tänka på för att lyckas med ditt stora inköp.

Utvärdera behovet

Det första du behöver göra är att se över behovet. Vad har du tänkt använda släpvagnen till? Detta är förmodligen avgörande för hur stor släpet behöver vara. Det har stor betydelse huruvida du väljer ett lätt släp eller ett tungt släp. Du får nämligen inte köra ett alltför tungt ekipage med vilken körkortsbehörighet som helst, något som det är viktigt att ha i åtanke. Om du bara planerar att använda släpet till enklare fraktuppgifter klarar du dig förmodligen med ett lätt obromsat släp. De har en maxvikt på 750 kg, och för många räcker dessa bra. Fördelen är att du får framföra ett sådant släp med enbart B-körkort.

köpa släpvagn

Planerar du däremot en annan typ av användning, som gör att du behöver en mer robust och tålig släpvagn med högre maxvikt, kan det vara så att du behöver utöka din körkortsbehörighet om du inte redan har den behörighet som krävs. Det behöver inte vara så, eftersom man tittar på ekipagets totala vikt. Det innebär att du även med en tyngre släpvagn kan klara dig under den totala maxgränsen och därmed klara gränsen för vad du får framföra med B-körkort, men det är ändå bra att undersöka innan du väljer släpvagn.

Bromsad eller obromsad?

Något som du definitivt behöver fundera över är huruvida du vill ha en bromsbar släpvagn eller en obromsad sådan. Vi har redan nämnt att de ombromsade lätta släpvagnarna kan vara ett tänkbart alternativ om du bara kommer att köra lättare produkter då och då. Du kanske klipper din häck och ska köra iväg riset, det är ett exempel på sådana tillfällen då det räcker gott och väl med en obromsad vagn. Ska du däremot köra tyngre leveranser är det en klar fördel att ha en släpvagn som det går att bromsa. Det gör att du kan färdas säkrare i trafiken. De är ofta dyrare, men det kan det vara värt om du har behov av att kunna köra även tyngre föremål då och då.

Att fundera över

Något som du behöver ta ställning till är om du vill köpa en helt ny släpvagn eller en begagnad. Fördelen med att köpa en begagnad är förstås att du sparar en hel del pengar på detta. Även här beror valet till stor del på hur ditt eget behov ser ut. Kommer du bara att använda vagnen någon gång då och då för privat bruk räcker det förmodligen bra med en begagnad vagn. Ska du däremot köpa in en släpvagn som ska användas i företaget eller som ska hyras ut, då kan en ny vagn vara att föredra eftersom du vet att den är hel, och dessutom får alla tänkbara garantier från start.