Bilmodeller.se Bil Därför immar bilrutorna igen

Därför immar bilrutorna igen


Har du någon gång undrat varför bilrutorna på bilen immar igen ibland? Orsakerna kan variera men oftast inträffar det under höst, vinter och vår. Själva problemet med bilrutor som immar igen sker sällan under sommaren och fenomenet beror på fukt. Imman utgör inte bara ett irritationsmoment utan är en onödig olycksrisk. Läs mer om fenomenet och hur du blir av med det.

Läckage och temperaturväxlingar

Mindre läckor gör att fukten tar sig in i bilen och immar igen rutorna. Temperaturomslag gör att fukten kondenserar. Ibland tar man själv med sig fukt in i bilen i form av våta jackor eller snö på skorna. För att slippa imman behöver man göra sig av med fukten. Ett bekvämt och effektivt sätt att bli av med fukten är att använda sig av en kupévärmare, vilket också innebär att man slipper skrapa is på vintern.

Slipp imma på rutorna

Förutom kupévärmare kan man satsa på plastmattor eller gummimattor i bilen istället för mattor av textil. Fukten kapslas in i en tygmatta och stannar kvar i bilen, medan man lätt kan ta ut en plastmatta och skaka av vatten från regn och snö. Det är också en god idé att använda AC även på vintern eftersom luftkonditioneringen gör av med fukten i luften. Man kan också använda olika produkter som till exempel torrbollar eller Pingi-påsar som drar åt sig fukten.

Ett annat tips som kan vara bra är att se över listerna på bildörrarna, särskilt om man har en äldre bilmodell. Problemet kan också bero på att filtret i kupévärmaren behöver bytas ut. För att slippa imma på rutorna kan man också se till att tvätta bilrutorna regelbundet både invändigt och utvändigt. Smutsiga bilrutor immar igen lättare än rena rutor. Blir du inte av med problemet kanske bilrutorna är otäta eller så har bilen rosthål någonstans. Lämna in den på service och få experthjälp med att åtgärda problemet.

Relaterade inlägg: