optimering av bilmotor
Bilmodeller.se Bil Vad är motoroptimering?

Vad är motoroptimering?

optimering av bilmotor

Många kan ha hört ordet motoroptimering utan att ha någon riktig koll på vad detta innebär. Vi ska därför gå igenom vad detta innebär och vad det har för fördelar. Denna åtgärd kallas ibland även chiptrimning. För att bättre kunna förstå vad detta går ut på är det viktigt att känna till att bilarna som görs idag styrs av en dator. I denna finns naturligtvis mjukvara, vars jobb bland annat är att hantera tillförseln av bränsle samt se till att motorns tändning fungerar. Det som görs vid en motoroptimering är alltså att optimera mjukvaran. Syftet med detta är att öka prestandan, vilket kan innebära att bilen drar mindre bränsle och att motorn blir mer effektiv och kan ge fler hästkrafter.

Bra för miljön

När man pratar om motoroptimering är det lätt att tro att detta bara är något som görs för att bilen ska gå snabbare. Så är dock inte fallet. Den främsta anledningen till att detta görs är ofta att man vill minska bränsleförbrukningen. Detta är förstås något som ger positivt resultat i plånboken, eftersom bränsle till bilen trots allt är ganska dyrt. Dessutom bidrar motoroptimering till lägre utsläpp av koldioxid och andra ämnen som är skadliga för miljön. Ur miljösynpunkt är det med andra ord bra när motorn optimeras. Tack vare den minska bränsleförbrukningen kan man dessutom snabbt få tillbaka de pengar man investerar i optimeringen.

Kan en motoroptimering göras av ägaren?

Det finns förstås många som vill ha fördelarna som en motoroptimering ger, men de kanske upplever att det är för dyrt att lämna in den för att få åtgärden utförd. Därför finns det ganska många som undrar om ägaren själv kan utföra den här åtgärden. Svaret är att det är bättre att låta en erfaren och skicklig tekniker göra detta. Visst kan det vara lockande att försöka få motoroptimeringen utförd till ett så lågt pris som möjligt, men när du tänker på saken vet du säkert att du får vad du betalar för. Att utföra en motoroptimering tar ofta flera timmar för den som har god kunskap kring processen och har gjort det många gånger. Då inser du nog att det här är en ganska krävande process som kräver noggrannhet. Om man försöker göra detta på egen hand utan de nödvändiga kunskaperna är risken att man förstör mjukvaran snarare än att optimera den. Risken är då att man så småningom ändå måste lämna in bilen för att reparera skadan.

Relaterade inlägg: