Ställa av fordon
Bilmodeller.se Bil Att tänka på om du ska ställa av ditt fordon

Att tänka på om du ska ställa av ditt fordon

Ställa av fordon

Har du funderat på att ställa av ett fordon och vill veta hur du ska gå till väga och vad som gäller? Att ställa av bilen, mopeden, motorcykeln eller annat fordon kan bli aktuellt om den inte ska användas på grund av att den inte är i kördugligt skick, eller om den inte kan användas på vintern exempelvis. Att ställa av fordonet är då en god idé, eftersom du då inte behöver ha någon försäkring förrän fordonet ställs på igen. Det blir med andra ord mer ekonomiskt.

Så ställer du av fordonet

Det är enkelt att ställa av ett fordon, vilket gör att du inte behöver tveka. Det är till Transportstyrelsen du vänder dig för att registrera en avställning. Du kan göra en anmälan om att fordonet ska ställas av via webben eftersom Transportstyrelsen har en särskild webbtjänst för detta. Ett annat alternativ är att göra det via den app som finns. Ett sista sätt är att skicka in en skriftlig anmälan via registreringsbeviset. Avställningen kan inte göras i efterhand. Den gäller först den dagen anmälan kommer in.

Ingen automatisk avställning

Det är viktigt att komma ihåg att det inte sker någon automatisk avställning om ett fordon beläggs med körförbud. Även om bilen, mopeden eller den typ av fordon det rör sig om får körförbud behöver du med andra ord göra en anmälan om avställning. När de problem som har lett till körförbudet eventuellt åtgärdats kan du ställa på fordonet på nytt.

Viktigt att komma ihåg innan du ställer av ditt fordon

Innan du ställer av fordonet är det viktigt att du känner till att det inte är tillåtet att färdas i fordonet när avställningen väl har registrerats. Det finns dock ett undantag. Om du är på väg för att besiktiga fordonet för att få det godkänt, är det tillåtet att köra dit. Du måste dock ta den kortaste vägen för att det ska vara tillåtet. Det är också viktigt att komma ihåg att du måste ha en trafikförsäkring för ditt fordon för att få köra det, även om det bara är en färd till besiktningen. Vidare behöver du vara medveten om att inte heller bogsering är tillåten. Det fordon som är avställt ska med andra ord inte transporteras över huvud taget, förutom när det är dags för besiktning, innan fordonet ska ställas på igen. Detta är en regel som det är mycket viktigt att ha koll på.

Relaterade inlägg: