kör bränslesnålt
Bilmodeller.se Bil Så kör du bränslesnålt

Så kör du bränslesnålt

kör bränslesnålt

Kör bränslesnålt med din bil för att spara pengar

Det går att minska snittförbrukningen med 15 procent om man förändrar sitt körsätt. Inte nog med att man minskar på förbrukningen utan det blir även en ekonomisk vinst. Det är även bättre ur miljösynpunkt. Många svenskar kör enligt eco-driving, vilket innebär att de försöker köra mjukt och motorbromsar för att undvika hårda inbromsningar.

Hur kan man då köra bränslesnålt?

  • Först och främst kan man påverka detta genom valet av bil då vissa bilar släpper ut mer bränsle än andra. Välj en modern bil med låg bränsleförbrukning och som har olika eco-funktioner inbyggda.
  • Du kan även motorbromsa, vilket helt enkelt innebär att du släpper på gasen samtidigt som du växlar ner, istället för att bromsa med färdbromsen. Detta minskar på bränsleförbrukningen samtidigt som det är snällare mot miljön.
  • Ett annat tips är att köra med den högsta möjliga växeln och samtidigt vara lätt på gasen. När du växlar upp så ska du inte trycka gaspedalen till botten utan sikta på att hela tiden ha halv gas.
  • Undvik att belasta bilen med onödig last eftersom detta kan öka din bränsleförbrukning. Kör exempelvis inte med ett takräcke om det inte används. Tänk också på att stänga av stolsvärme, AC och radio om dessa inte används eftersom även de drar bränsle. Se även till att ha rätt däcktryck eftersom lågt tryck kan påverka bränsleförbrukningen.
  • Undvik onödig tomgång. Det är mycket värre att låta bilen gå på tomgång än när den är i rörelse, då den släpper ut ännu mer avgaser.
  • Ett annat tips är att försöka att köra lagligt. Även om det tar längre tid att komma fram så håller du bränsleförbrukningen på en normal nivå. Åker du exempelvis 110 km/h på en 90-väg har du redan där ökat bränsleförbrukningen med upp till 20 %.
  • Det är också viktigt att du planerar din körning så att du har uppsikt på vad som händer framför dig. Du har då exempelvis större chans att motorbromsa och kan undvika häftiga inbromsningar. Planering är väldigt viktigt i trafiken för att du ska köra mjukt och lugnt samtidigt som du kan minska bränsleförbrukningen.

Relaterade inlägg: